Wijn proeven bij een lokaal wijnhuis

Al eeuwen lang wordt er wijn gemaakt in Istrië, terwijl de kans groot is dat je nog nooit wijn uit dit gebied hebt geproefd. Buiten Istrië zal je deze wijnen nog niet zo vaak in restaurants of winkels zien. Maar ben je in Istrië op vakantie, dan is een bezoek aan de lokale wijnhuizen zeker een leuke activiteit voor een middagje uit en eigenlijk een must do! Bij de meeste wijnhuizen kun je zonder afspraak langs gaan om hun wijnen te proeven en een korte uitleg te krijgen.

4 kleuren aarde

Terre Magica. Uniek aan de omgeving in en rondom Brtonigla zijn de 4 kleuren aarde (4 terre) ; wit, grijs, zwart en de meest bekende donker rode kleur. Wijnhuis Cattunar verbouwt dezelfde wijnsoort (Malvazija) op elk van de 4 kleuren aarde, wat resulteert in 4 verschillende heerlijke Malvazija wijnen. Istrië staat voornamelijk bekend om de Malvazija, Teran en Muscat wijnen.

Zomervakantie in Brtonigla Istrië Kroatië

Malvazija

De meest bekende witte druif in Istrië is de Malvazija. Een fruitige frisse wijn die uitstekend bij vis en lichte vleesgerechten past.

Teran

Teran is de bekendste rode druif van Istrië. Het hoge tannine gehalte geeft de wijn een unieke en robuuste smaak. Heerlijk bij de wat zwaardere vleesgerechten en goulash.

Muscat

Deze inheemse muscat druif groeit in een microklimaat. Deze licht zoete wijn past perfect bij desserts, maar is ook als aperitief zeer geschikt.

Er zijn veel goede wijnhuizen in Istrië. De meeste zijn, zeker vergeleken met Frankrijk, hele kleine wijnhuizen. Sommige hebben maar 7 hectare. Rondom Vižinada zitten een aantal wijnhuizen bij elkaar, bijvoorbeeld Franc en Marian Arman, Rossi, Pilato en Deklic. Na een wijnproeverij of tussen de bezoeken aan de verschillende wijnhuizen door kun je heerlijk eten bij Agroturismo Selo Mekici.

Op loopafstand van Casa Luconi ligt wijnhuis Capo. In samenwerking met Capo organiseert Casa Luconi regelmatig wijnproeverijen. Tijdens de proeverij krijg je 5 glazen wijn om te proeven en heerlijke lokale gedroogde ham (Prsut), kaas, brood en Extra Vergine olijfolie.

Wijn uit Istrië van terre magica 4 kleuren aarde
Capo wijnhuis Brtonigla Istrië

X