AGRITURISMO Kroatië

 

Bij onze “agriturismo” in Istrië, Kroatië, hoort ook een olijfgaard. Eindelijk kregen we na de verbouwing de tijd om ons hierop te richten. Maar we hadden er natuurlijk totaal geen ervaring mee. Door tijdens het plukken en snoeien bij mensen uit het dorp te kijken en te leren, hebben we veel opgestoken over olijfbomen en het produceren van olijfolie. 

In Kroatië zeggen ze: “Een vogel moet door de kruin van de olijfboom kunnen vliegen.” Dat klinkt eenvoudig, maar het is best lastig om dit met het snoeien te bereiken zonder dat de olijfboom er lelijk uit komt te zien.

Agriturismo met eigen olijfgaard in Istrië Kroatië

De olijfgaard

Onze olijfgaard had behoorlijk wat achterstallig onderhoud. Er moesten bijvoorbeeld nieuwe olijfbomen geplant worden op lege plekken. 

Onze twee buurmannen kwamen toen bij ons langs om te controleren of we alles wel op de juiste manier deden! Stonden de rijen wel recht? Dat was zeker belangrijk, aangezien onze olijfgaard zichtbaar is vanaf de weg. Die moest er dus goed uitzien voor iedereen die langs de gaard rijdt.

Agriturismo in Kroatië

Olijven plukken

Olijven plukken doe je samen en is altijd een gezellig tijd. Maar het is daarnaast ook een tijd van hard werken. De olijven moeten namelijk zo snel mogelijk worden geperst. Hoe sneller er wordt geperst, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie. Dus er moet wel worden doorgeplukt! In het begin vergeleken we het ook wel met garnalen pellen.

De oude olijfboom in de tuin staat niet alleen statig en geeft een hoop olijven. Daarnaast is het ook een favoriete plek om te luieren in haar schaduw.

Agriturismo in Kroatië

Olijfolie uit kroatië

Elk jaar leren we weer wat bij over olijfbomen, het persen of olijfolie. De Extra Vergine Olijfolie uit Istrië wint vaak prijzen bij internationale wedstrijden. Goede olijfolie is gezond en niet meer weg te denken uit onze keuken. Tegenwoordig is hier bijna overal maar één persing, de koude. In Brtonigla is er nog wel een plek waar ze nog op de ouderwetse manier persen. Met van die ronddraaiende stenen… prachtig om te zien.


Agriturismo Kroatië Casa Luconi

Logeren bij Casa Luconi

Casa Luconi is een beetje te vergelijken met de agriturismo vakantieadressen zoals in Italië. Of als de gîtes en chambre d’hotes in Frankrijk. Een sfeervol kleinschalig vakantieplekje in de natuur met een persoonlijk tintje. Neem een kijkje in de accommodaties van Casa Luconi en waan je al op vakantie!

AGRITURISMO IN kroatië