AGRITURISMO IN ISTRIË

De olijfgaard die bij onze “agriturismo” in Istrië, Kroatië hoort. Eindelijk was hier na de verbouwing tijd voor. Maar we hadden er natuurlijk helemaal geen verstand van. Door bij mensen uit het dorp te buurten tijdens het plukken en snoeien, hebben we van alles geleerd over olijfbomen en olijfolie. In Kroatië zeggen ze “Een vogels moet door de kruin van de olijfboom kunnen vliegen”.  Dat is makkelijk gezegd, maar best lastig zonder dat de olijfboom een lelijke kruin krijgt.

Agriturismo in Istrië

De olijfgaard

Er was aardig wat achterstallig onderhoud in onze olijfgaard. Er moesten onder andere nieuwe olijfboompjes op lege plekken worden gezet. Onze buurmannen kwamen vervolgens samen bij ons kijken. Of we het allemaal wel goed deden! Stonden de rijen wel recht? Dat was zeker niet onbelangrijk. Onze olijfgaard is namelijk zichtbaar vanaf de weg. Dus die moest er blijkbaar wel goed uitzien voor iedereen die langsrijdt.

Agriturismo Istrië Kroatië

Olijven plukken

Olijven plukken doe je samen en is altijd een gezellig tijd. Maar het is daarnaast ook een tijd van hard werken. De olijven moeten namelijk zo snel mogelijk worden geperst. Hoe sneller er wordt geperst, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie. Dus er moet wel worden doorgeplukt! In het begin vergeleken we het ook wel met garnalen pellen.

De oude olijfboom in de tuin staat niet alleen statig en geeft een hoop olijven. Daarnaast is het ook een favoriete plek om te luieren in haar schaduw.

Agriturismo Istrië Kroatië

Olijfolie uit Istrië

Elk jaar leren we weer wat bij over olijfbomen, het persen of olijfolie. De Extra Vergine Olijfolie uit Istrië wint vaak prijzen bij internationale wedstrijden. Goede olijfolie is gezond en niet meer weg te denken uit onze keuken. Tegenwoordig is hier bijna overal maar één persing, de koude. In Brtonigla is er nog wel een plek waar ze nog op de ouderwetse manier persen. Met van die ronddraaiende stenen… prachtig om te zien.

Logeren bij Casa Luconi

Casa Luconi is een beetje te vergelijken met de agriturismo vakantieadressen zoals in Italië. Of als de gîtes en chambre d’hotes in Frankrijk. Een sfeervol kleinschalig vakantieplekje in de natuur met een persoonlijk tintje. Neem een kijkje in de accommodaties van Casa Luconi en waan je al op vakantie!

AGRITURISMO IN ISTRIË