PLITVICE MEREN KROATIË

 

De Plitvicemeren, met de vele watervallen, vormen het grootste Nationale Park in Kroatië en één van de oudste in Zuidoost-Europa. 

Sinds 1979 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waardoor het een beschermd natuurgebied is. Het park strekt zich uit over een totale oppervlakte van 300 km2 en bestaat uit 16 onderling verbonden meren met ongeveer 90 watervallen. Een bezoek aan dit betoverende en adembenemend mooie natuurgebied zal je altijd bijblijven.

Plitvice meren Kroatie
Plitvice meren Kroatië

Wandelroutes

Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, variërend van ongeveer 3 km tot bijna 20 km lang. Bij de meeste routes kun je gebruikmaken van het elektrische treintje en de boot om het meer over te steken. 

Route H begint bij de bovenste meren (let op: je begint met het treintje net buiten de ingang van het park) en vanuit daar loop je naar bergafwaarts naar het meer waar je met de boot naar de overkant vaart. Met deze route kun je zowel de bovenste als de onderste meren verkennen. Als hoogtepunt aan het einde van de rouute heb je een van de mooiste uitzichten over de lagere meren en de grote waterval.

Plitvice meren national park

casa Luconi – Plitvice

Vanaf Casa Luconi is 3,5 uur rijden naar het Nationaal Park. Het is mogelijk om in één dag een bezoek te brengen aan de Plitvicemeren vanuit Istrië, maar je kunt er beter voor kiezen om in de nabijheid van het park te overnachten. In de omgeving zijn talloze pensions en hotels.

Tips

Hier zijn nog een paar handige tips voor een bezoek aan dit prachtige Nationale Park in Kroatië: Het is misschien vanzelfsprekend, maar draag stevige wandelschoenen en zorg ervoor dat je voldoende drinkwater bij je hebt. Hoewel er meerdere plekken zijn waar je iets kunt eten of drinken, is het prettig om onderweg zelf iets bij je te hebben. 

Honden zijn toegestaan in het park, mits aangelijnd. Voor mensen met een kinderwagen of rolstoel vind ik persoonlijk dat een bezoek aan het park minder geschikt is.

Entree tickets voor een bezoek aan de Plitvicemeren kun je het beste online bestellen.